mindU er et tilbud fra ”Det Sociale Netværk” til præster og konfirmander, der ønsker at sætte fokus på mental sundhed og psykisk sårbarhed blandt unge. I mindU besøger vi flere hundrede konfirmander hvert år og kan her konstatere, at der er behov for at tale om mental sundhed generelt.
Hvordan har konfirmanderne det?
Halvdelen af de konfirmander, vi har været i kontakt med, har stiftet bekendtskab med psykisk sårbarhed selv eller i deres nærmeste familie. Særligt er familiekonflikter, angst, stress og høje forventninger i forhold til præstation, problematikker som går igen. De unge finder det svært at tale om, hvordan de har det, og konfirmander angiver, at de frygter fordømmelse, misforståelse eller følelsen af afmagt, hvis de åbner op. Når vi besøger konfirmander, fokuserer vi på, at skabe et rum og et sprog, der støtter konfirmanderne i at tackle livets svære sider, såsom usikkerhed, ensomhed, mindreværd, stress eller lignende.
Hvordan har børn og unge det generelt i Danmark?
I Danmark udviser hvert femte barn i alderen 11-15 år tegn på mental mistrivsel, og generelt udgør mentale helbredsproblemer den største sygdomsbyrde blandt børn og unge. Halvdelen af børn og unge i folkeskolen føler sig pressede, og omkring 11 procent af alle skoleelever i alderen 11-15 år angiver lav livstilfredshed mens en fjerdedel af folkeskoleeleverne føler sig ensomme (headspace, 2020). Det sociale netværk står bag headspace, som tilbyder samtaler med unge, så både tanker og trivsel kan få plads.
Corona skaber mistrivsel og ensomhed blandt børn og unge
Corona-pandemien har haft en forstærkende effekt på mistrivslen hos børn og unge. Tal fra undersøgelser i regi af headspace viser, at i de første måneder af 2020 har 53 procent af de adspurgte børn og unge følt sig ensomme, 60 procent oplever en lavere livstilfredshed end gennemsnittet, og 62 procent af de adspurgte viser tegn på generel mistrivsel. Det er tal, der vækker bekymring også her i 2021. Hos Børnetelefonen beskrives det tillige, at Corona-pandemien særligt rammer børn, som i forvejen mistrives, samt at der generelt sker en stigning i følelsen og oplevelsen af håbløshed og ensomhed blandt de børn og unge, der ringer ind.
Hvad kan du gøre?
Book en fysisk eller online workshop med mindU i konfirmandundervisningen og vær med til at sætte fokus på mental trivsel. Læs mere om mindU her, eller hjælp unge med behov for nogen at tale med, videre til headspace, hvor vi står klar til at støtte og rådgive børn og unge fra 12-25 år. Det er gratis, anonymt og uforpligtende. Læs mere her.
mindU – psykisk sårbarhed blandt unge
Maria Amrani
Projektleder – mindU / Unge På Vej
Det Sociale Netværk