Kursus om salmesang med konfirmander
Tirsdag 31. august kl. 10-14, Skt. Matthæus Kirke på Vesterbro, Københavns Stift
Tilmelding: Annette Molin Brautsch, religionspædagogisk konsulent, København amsc@km.dk
Organist Christine Toft Christensen underviser på dette kursus præster, kirke-kulturmedarbejdere, organister og andre, der har konfirmander og minikonfirmander. Her skriver hun selv en blog om indholdet og værdien af at deltage og få nye brugbare ”undervisningsgreb” med hjem.
Hvordan lærer man konfirmander salmer, og hvad indebærer det egentlig?
Er det et mål, at de kan synge med på melodien, forstå tekstens indhold og reflektere over salmens budskab? I givet fald kan det være en fordel at dele processen op i mindre dele for at gøre konfirmanderne bevidste om salmens musikalske, poetiske og teologiske udtryk.
Både fra præstens og konfirmandens side kan der være barrierer i forhold til at synge salmer i konfirmationsforberedelsen: uvanthed med at bruge egen stemme, udsathed i forhold til at skulle synge (måske som den eneste) foran et hold konfirmander, blufærdighed overfor kammerater, ironisk distance til det at synge. Kurset vil inspirere til, hvordan man kan nedbryde nogle af disse barrierer.
Konfirmander er forskellige og lærer derfor også forskelligt. De lærer ikke salmer ved kun at slå op i salmebogen og synge alle vers, mens præsten synger for og organisten eventuelt akkompagnerer. På kurset vil der derfor blive præsenteret ideer til en kropslig, strukturel og narrativ tilgang til det at lære salmer. De forskellige indgangsvinkler kan appellere til konfirmanderne i deres forskellighed og være med til at give dem en anden og dybere forståelse af salmerne.

Bodypercussion giver iltforsyning til hjernen
På grund af hormonelle forandringer som følge af puberteten er konfirmander ofte fysiologisk trætte. Derfor er det oplagt at integrere fysisk aktivitet i konfirmandundervisningen (i form af for eksempel icebreakers og bodypercussion), da graden af vågenhed påvirkes positivt ved bevægelse. Kropslig aktivitet øger blodomløbet og dermed iltforsyningen til hjernen, hvilket indvirker på koncentration, indlæring og hukommelse. For at fremme læring skal den fysiske aktivitet dog være både udfordrende, varieret og meningsfuld. En mere kropslig tilgang – med flere praktiske aktiviteter – til konfirmationsforberedelsen er således meningsfuld.
Samtidig stimulerer fysisk aktivitet den bevægetrang, som mange konfirmander har. Især drenge kan have brug for kropslig udfoldelse, men forskning i effektiv undervisning viser, at pædagogiske tiltag, som ser ud til at være en fordel for en bestemt gruppe, generelt hæver kvaliteten af undervisningen for samtlige elever (det gælder for eksempel i forhold til mere bevægelse i undervisningen). Endelig styrkes relationen konfirmanderne imellem, når de sammen deltager i en fysisk aktivitet

Salmesangen skal styrkes
I Kgl. anordning om konfirmation fra 1989 og den dertil knyttede Vejledning om konfirmation fra 1990 angives som formål med konfirmationsforberedelsen, at den ”bygger på dåben og sigter på at styrke konfirmandernes fortrolighed med den kristne børnelærdom og folkekirkens gudstjeneste”. Til fortrolighed med folkekirkens gudstjeneste hører blandt andet indlæring af en række salmer.
For de fleste konfirmander er det en genre, de ikke er fortrolige med, men hvis salmerne formidles på en vedkommende og anderledes måde, vil det kunne åbne ind til en ny erfaringsverden.
Kurset udbydes i alle stifter i samarbejde med FUV