Folkekirkes sjælesørgeriske indsats over for børn i sorg
Ca. 1/5 af de mange tusinde sorgramte børn, der er i Danmark, har få eller ingen at tale med om deres sorg, og da undersøgelser viser, at børn, der taler med nogle om deres sorg, trives bedre end børn, der ikke gør, har Folkekirken her et uudtømt potentiale. Folkekirken kan nemlig tilbyde disse børn noget helt unikt; Et religiøst sprog og ritualer, som kan hjælpe dem med at sætte ord og handling på tanker og følelser og et gratis tilbud med plads og rum til at lade sorgen fylde. Mange børn og unge i sorg vil nemlig gerne mødes i et fællesskab med andre, som har det ligesom dem selv, hvor genkendelsen af følelser og livsændringer er en fælles platform og hvor de kan opdage, at deres sorgreaktioner og tanker er helt normale.

Vi har som kirke et uudtømt potentiale her
For at børn og deres familier tænker på kirken som en ressource for børn i sorg, er det vigtigt, at der prioriteres tid og ressourcer til at lave nogle gode aktiviteter både for børn i sorg, men også for børn generelt, da der i meget af Folkekirkens børnearbejde ligger en forebyggende indsats, sjælesørgerisk såvel som relationel. Kirkerne kan med fordel også arbejde for, at Folkekirken fra de lokale skolers side medtænkes som en brugbar ressource både i forhold til undervisning om døden og når elever rammes af sorg. Her ses der mange steder mulighed for at øget samarbejde eller som minimum oplysning til skolerne om, hvad kirken kan tilbyde.

Undersøgelse af sorgtilbud for børn i Roskilde Stift
Jeg har lavet en empirisk undersøgelse blandt præster og kirke- og kulturmedarbejdere i Roskilde stift. Denne undersøgelse viser bl.a., at kun i knap halvdelen af kirkerne tilbydes børn, som har mistet et nært familiemedlem, individuelle samtaler med præsten, og ca. samme antal får fra kirkens side oplysninger om sorggruppe-tilbud. Ca. hver femte kirke giver en børnebog med hjem omhandlende temaet død og sorg og i hvert. 8. sogn tager præsten efter aftale med barnet og dets forældre/forælder kontakt til barnet skole med for at tilbyde at komme på besøg. Ca. hver fjerde kirke kontakter barnet/familien en eller flere gange i månederne efter tabet.

Vi har en oplysningsopgave
I forhold til kirkens ansvar og opgave over for børn i sorg skriver en af deltagerne i min undersøgelse: ” Vi [kirkens præster] stiller altid op, når folk henvender sig. Men der er ikke så mange, der henvender sig. Der har vi en oplysningsopgave. Vi har en stor rolle, fordi vi snart er det eneste sted, man tør tale om døden – både realistisk: Vi skal dø. Og kristeligt: Vi skal opstå. Mange børn mangler voksne, der kan og tør tale med dem om det svære. Vi har en undervisningsopgave både over for børnene – og for deres voksne, for det er jo dem, der primært skal tage snakkene med børnene (…)”.

Der skal prioriteres tid og ressourcer
Mange af respondenterne giver i forlængelse heraf udtryk for, at de gerne ser, at der gøres en større folkekirkelig indsats for børn i sorg, men at manglende tid, ressourcer og kompetencer sætter en stopper for at realisere kirkens potentiale i forhold til sjælesørgerisk sorgstøtte til børn. Hvis Folkekirken skal fremstå som et reelt sjælesørgerisk tilbud for børn i sorg, er der derfor nødvendigt, at der udstikkes generelle mål, rammer og retningslinjer for Folkekirkens indsats over for børn i sorg, og at der i de enkelte kirker prioriteres arbejdstimer samt mulighed for, at præster, frivillige og ansatte kan tilegne sig relevante kompetencer og viden. Ydermere vil det være gavnligt, hvis kirkerne samarbejder og lader sig inspirere af og gøre brug af hinandens idéer, evner og kompetencer, så det bliver en samlet folkekirke indsats over for børn i sorg.