Sansespilopper – kirkelig og kunstnerisk dannelse på Vesterbro
Lige dér på Istedgades skarpe hjørne ligger Mariakirken. I foråret 2023 har vi inviteret Vesterbros børneinstitutioner og byens børnefamilier indenfor til Sansespilopper for de 3 til 12-årige.
Den sidste torsdag i hver måned er der Spilop-gudstjeneste med efterfølgende fællesspisning.
Sideløbende inviterer vi hver måned en af bydelens børneinstitutioner på kirkebesøg med et kreativt spilop-værksted, der matcher kirkeårstiden.
Vi har klippet gækkebreve med to tredjeklasser, lavet blomsterbomber med en børnehave og ganske snart får vi besøg af danseholdet fra Vesterbro Ungdomsgård.
På opdagelse i kirkens rum
Bag Mariakirkens sideport, åbner sig en grøn og hyggelig gårdhave. Her kan man lande over en kop kaffe og æblestykker til børnene inden gudstjenesten går i gang kl. 17.
Herfra kan vi se op på tårnet, når klokkerne ringer og tælle bedeslagene sammen. Når orgelet begynder at spille, myldrer vi op ad trapperne og besøger orgel og organist. Her synger vi første salme inde i selve orgelet, som man kan i Mariakirken.
Så går vi i våbenhuset, hvor dørene til kirken er lukkede. Når børnene banker på, begynder ’Kirkeswing’ og vi går syngende, klappende, trampende og dansende op ad kirkegulvet til fryd for store og små.
Hver gudstjeneste bygger på en bibelfortælling, der sætter temaet. Og hver gang er der en leg eller et ’miniværksted’, der udforsker elementer af bibelhistorien og involverer børn og voksne med deres sanser.
Sammen med danserne fra Vesterbro Ungdomsgård hører vi om den tunge jordkrop, som Gud puster liv i med sit åndedræt (1. Mosebog 2,7). Undervejs undersøger børn og voksne, hvordan det er at være i en helt stiv og tung jordkrop og hvordan det er at få pustet liv og spilopper i sig.
Undervejs inspirerer de unge dansere ved at danse ’tung krop’, åndedrag og pinseild. Alle lander til sidst oppe på tæpperne ved alteret, hvor vi puster ud og hører lidt musik.
Et lille frø får liv
Omkring påske taler vi om det lille bitte frø, der kan ligge dødt under jorden hele vinteren og så alligevel blomstre op og bringe liv (Matthæus 13,31-32). Vi har forberedt små bægre med vat, frø og en vandkande i sideskibet, så børnene kan så deres egen karse.
Vi opfordrer til at plante i potter, når det spirer, for så kan man med egne øjne se, at det lille frø kan blive til knæhøje karse, der blomstrer og bringer frø.
Gudstjenesten sluttes af med en af de store, velkendte kernesalmer til årstiden, med Fadervor og velsignelse, inden vi myldrer op i salen til et fælles måltid.
Blik for de udsatte
Når vi har skolebørn på besøg i Mariakirken, er de nysgerrige og spørger til de mennesker, de har set udenfor på Maria Kirkeplads mange gange. Mariakirken er primært kendt for sit sociale arbejde og vesterbrobørn har set det liv, der leves udenfor på pladsen, hvor også mange hjemløse holder til.
I Mariakirken er der i vinterhalvåret nødherberg i kirken. Når skoleklasser møder ind i kirken kl. 8.30 kan der stadig godt lugte lidt af søvn og sure tæer. Det giver anledning til spørgsmål og snakke med børnene. Hvad vil det sige at være hjemløs – hvad vil det sige at føle sig hjemme?
Salteksperimenter og gækkeværksteder
Med Sansespilopperne vil vi gerne inspirere børnene til at bruge deres hænder, deres sanser, deres kreativitet. Vi dyrker det analoge nærvær og de snakke mellem børn og voksne, det kan give.
Inden påske inviterede vi i samarbejde med kunstner og underviser Anne Sophie Bosc de lokale tredjeklasser til gækkeværksteder. Her fik eleverne inspiration fra ældre og moderne kunstnere til at lave deres egne gækkebreve. I gårdhaven kunne børnene plukke en vintergæk til deres brev og i ’postkontoret’ var der hjælp med kuverter og frimærker – et fænomen, der var ganske eksotisk for mange af børnene.
Dagens tema var ’jordens salt’ (Matthæus 5,13). Hvad vil det sige at være ’jordens salt’ for nogen? For at udfolde samtalen eksperimenterede vi med salt på forskellige måder. Børnene besøgte to og to saltværkstedet, hvor de lavede værker med salt og blæk, der udløser kemiske reaktioner, der giver flotte mønstre.
Vi samledes også over køkkenbordet, hvor vi smagte på æg, først uden og så med salt på. Hvad er det salt gør? Efter lidt drøftelse, nåede vi frem til at salt løfter – det får ægget til at smage af mere. Så hvordan kan vi være sådan et lille drys salt på andres æggemad?
Som afslutning var der påskeæggejagt i kirken, hvor alle samlede ind til en fælles pulje. Alle børn fik en god håndfuld påskeæg til dem selv og så muligheden for at donere lidt chokoladeæg til en kurv, som en påskehilsen og et lille bitte drys salt til dem, der holder til på Maria Kirkeplads.
Holdet bag Sansespilopper er organist Niels Andersson, musikpædagog Sandra Skov Fallesen og
præst Lotte Nielsen Forchhammer.
Du kan møde Lotte og Niels til Netværksdag i Mariakirken den 6.september 2023 (for mere info kontakt religionpædagogisk konsulent Annette Molin Brautsch amsc@km.dk)
Fotos: Jonas Kim Jakobsen, Folkekirken Vesterbro