– Om værdien af samarbejde og om at være kirke i Brændkjær sogn.
“Det er lige så spændende at være her, som det var i begyndelsen. Vi får stadig farve i kinderne og sommerfugle i maven, når vi forbereder os.
Det er utroligt spændende at arbejde med at være en vedkommende kirke for de forskellige aldersgrupper i sognet, og fortsat at være kirke for alle de børn og familier, vi gennem mange år har været kirke sammen med“, fortæller Anne Mette Meyer der er uddannet klassisk sanger og musikpædagog. Iben Munkgaard Davids der er præst og uddannelseskonsulent for nye præster. – De har gennem de sidste 15 år samarbejdet i Brændkjærkirken.
Hvordan er det lykkedes at være en vedkommende kirke for en hel generation af børn (og deres forældre), som er vokset op i dette sogn?
Fra Coldplay til Buxtehude
Når vi taler om at være en vedkommende kirke, så betyder det ikke, at vi er optagede af at tale om nytænkning. Vi vil hellere tale om, hvem vi er kirke for. På den måde bevæger vi os hele tiden, og vi lader os bevæge.
Vi vil gerne bruge ordene samspil og gehør, når vi skal beskrive vores arbejde. Kirken skal være i dialog med dem, vi er kirke sammen med. I det øjeblik kirken holder enetale, så mister den liv. Kirken bør arbejde som en jazzmusiker, der arbejder med gehør. Han er opmærksom på dem, der lytter til hans musik. Prædiken er heller ikke færdig, før den er blevet modtaget.
I kirken er menigheden en medspiller.
Om det er børnefamilier til godmorgensang en lørdag formiddag, konfirmander til søndagsgudstjeneste, eller kirkegængere til kirkeyoga, så bærer vi alle med på det, der sker. For os at se handler det om, at man som kirkegænger kan bringe hverdagens liv med sig ind i kirken.
For kirkeliv er også hverdagsliv.
Når forældre kommer med deres lille barn til babyrytmik her i kirken, så møder de noget af det, de alleredekender. Børnerim og remser en del af undervisningen. Vi knytter an til noget af det, de kommer med, og vi oplever, at de knytter an til det, vi kommer med. Det er en tankegang, man vil møde her hos os. Den er væsentlig.
Ungkoret synger f.eks. både Coldplay´s ”Fix you” og Buxtehudes ”Ich will den Herrn Loben”.
Selv tak

i Brændkjær sogn.
Vi bliver ved med at arbejde med relationerne.
Det handler det om at være i dialog. Ellers er der ikke relation. Vi laver mange forskellige aktiviteter. Fælles for det hele er, at det viser hen til Gud. Om det er en søndagsgudstjeneste, godnathistorier, yoga, så peger det ud over os selv og hen på en mening, vi ikke selv skal skabe.
Vi er kirke, bygget på gensidig tillid.
Tillid skal man tage vare på. Det er en gave. At være kirke med alt hvad der sker her, er som sagt et fælles anliggende. Stjernestunder opstår, ikke kun når nogen går i front med en god idé. Det handler lige så meget om den måde, ideen bliver modtaget på.
Gav det mening for dem, der var til stede? Oplevede de sig som en del af helheden. Det italesætter vi helt konkret. Når nogen takker for en god oplevelse i kirken, siger vi f.eks.: ” Selv tak, for det havde ikke være
det samme, hvis du ikke havde været her”.

Sjovt, grundigt og holdbart
Vi har det simpelthen så sjovt, når vi f.eks. skriver julespil til julegudstjenester for børn. Her strømmer det også ind med voksne. Iben spiller gerne en af personerne eller dyrene i juleevangeliet. Anne Mette er altid engel. Vi forbereder os og øver det mange gange, til vi kan det udenad. Budskabet er jo vigtigt.
Hvad er det folk skal have med sig hjem herfra? Det tænker vi meget over. Vi er grundige, med alt, hvad vi laver.
Musikken og fortællingen skal spille sammen med det store budskab. Alt der er gennemtænkt og alvorligt ment, kan jo godt serveres på en sjov og tilgængelig måde. Fordi noget er underholdende, behøver det jo ikke at være overfladisk.
Der ligger en fristelse i at få noget fra hånden i en fart. Det kan man, når man er meget rutineret. Vi vil aldrig have mere travlt, end at vi har tid til at skabe tingene sammen. For heri ligger den største glæde og det bedste resultat.
Arbejdet med børn i kirken.
Når vi arbejder med børn i kirken, så ser vi længere ud i fremtiden sammen med børnefamilierne. Vi tænker aktiviteterne ind i en store sammenhæng, hvor man giver mulighederne for en langvarig relation.
Ikke at det er et mål med aktiviteten i sig selv, men muligheden skal altid være til stede.
Over tid har vores børnegudstjenester udviklet sig.
Nu har vi tre slags børnegudstjenester, der på forskellig vis henvender sig til det sted, familierne er i deres liv. Der er godnathistorier om eftermiddagen med spisning, godmorgenhistorier lørdag formiddag med formiddagsmad, og børnegudstjenester på udvalgte søndage.

Fra babyrytmik til kirkeyoga.
For 17 år siden begyndte det første babyrytmikhold her i kirken. Vi har fået lov at følges med dem og deres familier i et helt børne- og ungdomsliv, med kirken som en naturlig del af deres hverdag.
Efter babyrytmik var der småbørnsrytmik og godmorgensang med deres forældre, indtil skolestart. Senere
begyndte de i kor og familiekor, og deltog i børnegudstjenesterne. De fleste af dem har været minikonfirmander og senere konfirmander.
Når børnene kommer i kirken, har vi altid prioriteret den gode relation til forældrene. Nu da børnene er blevet unge, så oplever vi, at deres forældre stadig finder vej her til kirken, som et sted der også er deres. Nu er det bl.a. dem, der synger i kirkens frivillige damekor og går til kirkeyoga, eller Musik i mørket og højskolesang.
Plads til alle.
Disse familier var ikke i udgangspunktet balsameret ind i kristendom, men det er blevet helt naturligt for dem at komme i deres egen sognekirke.
Forældre har ofte fortalt os, at børnene ved skolestart allerede kendte flere af deres klassekammerater fra kirken af. Vi har for øje, at vi fremover også vil være kirke med nogen, vi endnu ikke har mødt. Og at mødet med kirken her hos os oftest begynder gennem et barn. Hvor barnet trives, der blomstrer forældrene. På den måde udfylder vi vores kirkes vision, at her skal være godt at være og plads til alle og i alle ting kirke.
FAKTABOKS:
- Brændkjærkirken ligger i den sydlige del af Kolding By
- Det er et meget mangfoldigt sogn med 6000 indbyggere. Selvom det er et bysogn er der meget sammenhængskraft.
- Kirken, skolen og hallen er helt naturlige mødesteder.
- Kirken har mange velbesøgte aktiviteter for både børn og voksne, og mange trofaste frivillige. Der er bl.a. et stort korarbejde og en meget aktiv menighedspleje.
- www.braendkjaerkirken.dk
- Anne Mette Meyer er uddannet klassisk sanger og musikpædagog, og ansat som kirke-og kulturmedarbejder.
- Iben Munkgaard Davids er sognepræst og uddannelseskonsulent.