Ideer til det praktisk arbejde med musikken
Salmer med fagter, bevægelse og inddragelse af sanserne
Børn i 2. klasse kan stadig ikke læse hurtigt nok til, at det giver mening at give dem et sangark i hånden. Et stykke papir er i øvrigt også mest i vejen, tager opmærksomhed og ender oftest som alt andet end sangark. Derfor er det stadig en stor fordel at lave bevægelser/fagter til salmerne, så børnene hurtigt lærer dem udenad, og de får både fantasi og sanser i brug, når der skal indstuderes. Læs eller genlæs afsnittet om fagtesalmer her, eller se et eksempel på en salme med fagter til aldersgruppen her.
Medejerskab
Medejerskab i kunstsammenhæng handler om at lade publikum være medbestemmende og medskabende for derigennem at opleve en tilknytning til værket – at blive en del af værket. Det er meget oppe i tiden inden for alle kunstarter – og i samfundet i det hele taget.
Når det handler om musik og børn, dækker begrebet typisk over, at børnene skaber musikken selv med hjælp og anvisninger fra musikere. Det kan også være, at børnene er med, når musikerne skriver musikken, og har indflydelse på, hvordan lydbilledet skal være.
Ideen om at lade børn være medskabende kan vi bruge i det små ved at lade børnene selv opfinde fagter og bevægelser til salmer og sange. Det kan sagtens gøres i en gudstjeneste med ganske få guidelines.
Det er med til at styrke børnenes kreativitet og selvtillid og kan i gudstjenestesammenhæng bruges som en hel prædiken i sig selv.
Læs mere og lad dig inspirere her
Dans og bevægelse
En måde at få lidt afveksling til salmerne på er at lave en kædedans til dem. På den måde kan man få aktiveret både børn og voksne til en gudstjeneste, og det kan være et skønt afbræk, en måde at skabe fællesskab og i øvrigt bruge hele kirkerummet på – midtergangen er som skabt til en dans, hvor man står over for hinanden to og to.
Lav for eksempel en simpel dans, hvor man går mod hinanden og fra hinanden, lidt til siden og drejer rundt og måske klapper i hinandens hænder. Man kan let bruge et par linjer i salmen til en lille bevægelsesimprovisation, så børnene selv finder på, hvad der skal gøres. Måske skal man klappe, vinke, hoppe eller gå rundt som en robot. Der vil være masser af ideer, når du først får børnene i gang med at bruge fantasien og forstå, hvad legen går ud på.
Litteraturliste:
Knudsen, Ann E.: Udvikling af barnets hjerne 0-18 år, Artikel til tænketanken (2008)
Lyhne, Jørgen og Nielsen, Anna Marie Langhoff: Udviklingsbilleder, Barnets udviklingfra 0-10 år, Dansk Psykologisk Forlag (2017)
Oberborbeck, Ingrid: Stemmen danser – kroppen synger, Folkeskolens Musiklærerforening (2001)
Peschcke-Køedt, Manner og Seidenfaden, Kirsten Juul: Lige i øret synger i kor, Dansk Sang (2017)
STOR TAK til Kirsten Nielsen, docent ved Syddansk Musikkonservatorium, for sparring, erfaringsdeling og hjælp til at få stillet helt skarpt i tekster og eksempler!