“Jeg er lidt skeptisk, hvis man laver meditation i kirken og så klistrer et fadervor på til sidst. Men man må gerne lade sig udfordre i, hvad meditation kan. Det er jo ikke noget kristne ikke har gjort før, men ordet ”meditation”, leder nok vores tanker hen på en lidt ”østlig stemning”.
Sådan siger Karen-Lisbeth Gøricke, sognepræst i Stengård kirke i Lyngby, som har arbejdet med meditation i kirken det sidste halve år. Ideen kom som et afsæt i tilbuddet om kirke- yoga, som kirken har praktiseret de seneste tre år.

Hvorfor laver I meditation i kirken?
Jeg synes godt, man kan tage meditation ind i en kirke, og gå i dialog med det enkelte menneske om, hvad det er, meditation kan. I vores kirke har der været en nysgerrighed på, hvad en meditation kan i en kirke.
Vi har derfor prøvet at sætte meditationen i sammenhæng med de teologiske begreber.
Hvordan foregår meditation i kirken helt praktisk?
Vi sidder i kirkerummet på stole i en rundkreds. Kommer der flere deltagere end vi har opsat stole til, kan vi hurtigt udvide cirklen med flere stole. Deltagerne bestemmer selv, om de vil havde lukkede eller åbne øjne.
Jeg deltager i mit almindelige tøj. Foruden mig, er der en meditationslærer og vores yogalærer.
Hvor mange personer deltager?
Der deltager 30-50 personer pr gang. Aldersgruppen er mellem 30-70 år. Vi har haft tre mænd, der har deltaget, ellers er resten kvinder. Nogle af deltagerne har før deltaget i kirke-yoga, mens andre bare kommer forbi. Nogle kommer og tænder et lys inden de sætter sig.

På hvilket tidspunkt foregår meditation i kirken?
Det foregår mandag fra kl 17.45 til 18.30
Hvordan forløber aftenen?
Vores kirke-yogalærer plejer at byde velkommen, da hun kender mange af dem der kommer. Derefter guider vores meditationslærer os i en indledende meditation, og så har jeg en prædiken/refleksion på 3- 5 minutter. Bagefter har vi en længere meditation, som læner sig op ad det emne, jeg har sagt noget om. Som afrunding har vi stilhed og bøn.
Når vi er færdige har vi en kaffevogn, så deltagerne lige kan få en kop kaffe og tale om, hvordan det har været.
Vi prøver os stadigvæk lidt frem, – vi er lidt et laboratorium. Vi gør rigtigt meget ud af, den feedback vi får fra deltagerne. Det var for eksempel dem, der efterlyste noget mere kristendom og teologi i meditationerne. Så det har vi indført nu med bøn, klokkeringning og en teologisk refleksion.
Min prædiken/refleksion sender jeg til meditations-læreren i god tid i forvejen, så hun ved hvilket emne og teologiske overvejelser, jeg vil tage fat i. Så kan hun tilpasse sin meditation derefter.

Hvordan finder du inspiration til emnet/den teologiske eftertanke?
Jeg stødte tilfældigt på sognepræst Lisbet Kjær Mûllers videoblog ”Teologisk eftertanke” på Børn i kirkens hjemmeside. Jeg så derefter alle videoerne og læste Lisbets blogs. Det har virkelig hjulpet mig meget. Lisbet rammer noget rigtigt godt i forhold til at få udfoldet bibelteksterne.
Hun skriver, så man både kan sætte krop og billeder på – og det har jeg kunnet bruge. Det har virkelig været en guldgruppe for mig, fordi ”Teologisk eftertanke” har fået mig til, at tænke nye tanker med det bibelske stof.
Jeg har også lyttet til Annette Molin Brautschs børnemeditationer og bogen “Slap af i kirken” og fået inspiration derfra. Jeg føler sagtens, at voksne også kan lytte til dem. Jeg har dog ikke brugt dem i denne omgang,
Hvilke emner har du refleksioner over indtil videre?
Jeg har brugt refleksionen ”Jeg er vintræet – I er mine grene” fra Johannesevangeliet. Emnet tog meditationslæreren også op, og hun lavede en meditation omkring de enkelte legemsdele, hvor hun fik hele kroppen til at slappe af.

Hvilke erfaringer har I haft?
Vi har haft en hel fantastisk interesse for arrangementet, det havde jeg slet ikke troet. Jeg føler, at mit indlæg sagtens kan fylde mere, for deltagerne blev nysgerrige på – er jeg mig selv, eller en del af noget større? Suger andre også næring fra ”mit” træ?
Vi laver PR via vores Facebook gruppe, hvor vi gør meget ud af at fortælle, at du ikke skal have nogle forudsætninger for at komme – du er velkommen til bare at kigge ind og se hvad det er. Vi kører heller ikke med tilmeldinger.
Vi har allerede planlagt de næste tre meditationsaftener her i efteråret, og jeg glæder mig til at udfordre mig selv og andre på ”meditation i kirken”.
Vil du vide mere om hvordan Karen-Lisbeth Gøricke arbejder med meditation i kirken, kan du kontakte hende på mail: klg@km.dk