Københavns Museum beviste gennem næsten fem år, at man kan være et aktivt formidlende museum og nå nye målgrupper, selvom man ikke har noget museum at være museum i. Skoletjenesten på Københavns Museum er i dag blandt de bedste, hvad angår læring og formidling for børn.
Københavns Museum har gennemgået store forandringer i de seneste år: Museet er flyttet til et nyt udstillingshus, er blevet lagt sammen med tre andre kommunale kulturinstitutioner og har fået et nyt, stort museumsmagasin.
I samarbejde med lærere og pædagoger har museet også udviklet nye måder at formidle historie og arkæologi på for børn i alle aldre.
Københavns Museum har til opgave at formidle hovedstadens historie. Museet har det arkæologiske ansvar i København og på Frederiksberg. Det betyder, at hver eneste gang der bliver gravet i byens undergrund — i forbindelse med metro, nybyggeri, el, vand, varme og klimasikring — så er arkæologer fra Københavns Museum på pletten for at dokumentere fortidens spor.

Bymuseet er rykket ind ved siden af de store i Kulturkvarteret
I 2015 lukkede museet for sidste gang dørene for offentligheden på Vesterbrogade 59. I det gamle palæ et stenkast fra Vesterbros Torv havde Københavns Museum, tidligere kendt som Københavns Bymuseum, haft til huse siden 1950’erne.
Fire og et halvt år senere, i februar 2020, nåede Københavns Museum endelig i mål med en lang proces og kunne præsentere nye udstillinger på en ny adresse: Stormgade 18, et smukt, gammelt hus fra 1890’erne på hjørnet af Vester Voldgade og Stormgade, med Nationalmuseet og Glyptoteket som nærmeste naboer.
Københavns Kommune og en række fonde gik sammen om at finansiere flotte, nye udstillinger, digitale og interaktive installationer og en kæmpestor model af København.

Når børn ikke kan komme på museum, må museet komme ud til dem
Det er en sandhed med modifikationer, at Københavns Museum var lukket i næsten fem år. Jovist, der var ingen udstillinger at vise frem i den periode, men bag de lukkede døre og ude i byen arbejdede museets medarbejdere på højtryk.
Museets formidling fandt nye veje og gik aldrig i stå.
Skoletjenesten udviklede nye undervisningsforløb, der blev produceret podcasts, og Det Mobile Museum — en specialdesignet container, suppleret med fortællelystne arkæologer og museumsinspektører — gjorde det muligt for Københavns Museum at være tilstede i byrummet til bl.a. Kulturhavn Festival og Historiske Dage.
De orange kufferter — formidling for børn helt ned til 2 år
For de mindste skabte museet “de orange kufferter”. De indeholder ægte arkæologiske fund samt redskaber, som børnehave- og vuggestuebørn selv kan gå på opdagelse med. Meningen er, at de små skal blive inspireret og lave deres egne arkæologiske udgravninger og få fornemmelse for, at noget er gammelt og har været der før dem.
Når børnene afleverer deres orange kuffert inde på museet, får de mulighed for at udstille deres egne fund: Sugerør og gamle sutter, blade, pinde, sten og masser af andre sjove ting.

Værkstedet hvor børn kommer med en arkæolog på arbejde
I stueetagen i Stormgade 20, bygningen lige ved siden af det ny museum, kan skoler og dagtilbud besøge et rigtigt arkæologisk værksted.
Ja, det er faktisk arkæologernes egen arbejdsplads, som børnene bliver inviteret ind i. I Det Arkæologiske Værksted bliver dyre- og menneskeknogler, potteskår, gamle sko og alt muligt andet, der bliver fundet i jorden under os, skyllet og renset, registreret og pakket ned til magasinet.
Børnene står omkring metalbordet og ser arkæologen arbejde, men de kan også selv være med. Turister og andre interesserede er også velkomne i Det Arkæologiske Værksted.
Med en ny, stor fondsbevilling bliver det muligt at arbejde videre og gøre endnu mere. Det Arkæologiske Værksted bliver udvidet og kommer til at nå helt ud til H.C. Andersens Boulevard. Københavns Museum vil gerne understøtte naturfagslæringen i grundskolen: På museet kan man komme helt tæt på de forskellige videnskabelige analysemetoder, som arkæologer benytter sig af.
Her er nogle gode links:
Se en video om børn i Det Arkæologiske Værksted: “For gamle dage siden”, https://www.youtube.com/watch?v=_MAeQw96S6w.
Se en video om “de orange kufferter” til børn i vuggestuer og børnehaver: https://www.youtube.com/watch?v=owfua_v3f_8.
Læs mere om Københavns Museum her: Skoletjenesten, det nationale videnscenter for eksterne læringsmiljøer, https://skoletjenesten.dk/soeg/tilbud/alle?search_api_fulltext=Københavns%20Museum.