Børneavisen har eksisteret i tre år og er en del af JP/Politikens hus og dermed stærkt forankret i den etablerede danske medieverden. Børneavisen udkommer hver tirsdag med en papiravis, der primært henvender sig til målgruppen 9-12 år.
Ja, du læste rigtigt. Avisen er lavet af papir. Vi bliver af og til spurgt, om det giver mening at lave avis på papir til børn, der er digitalt indfødte. Det synes vi absolut. Papir giver mulighed for fordybelse, og læsningen forstyrres ikke af pop-up-reklamer, beskeder og algoritme-styrede budskaber.
Den konstruktive journalistik
Børneavisen skrives af voksne, professionelle journalister. Vi beskæftiger os naturligvis med en del emner, som er specifikt relevante for børn. Men mange af de nyheder, som vi har med i avisen, er nøjagtigt de samme, som man også møder i de voksnes medier – men fortalt til børn. Det kan være historier om Christian Eriksens kollaps under EM-slutrunden, udviklingen i Afghanistan eller FN’s klimarapport. Det er ikke altid opløftende nyheder, men vi ved, at børnene hører om disse ting ad andre veje, og derfor ser vi det som vores pligt at fortælle historierne på en måde, som er oplysende uden at være skræmmende.
Vi arbejder med konstruktiv journalistik. Det vil sige, at vi i stedet for at fokusere på verdens konflikter, primært retter opmærksomheden mod løsninger. Selvfølgelig undlader vi ikke at fortælle børnene om de problemer, som eksisterer i verden. Det ville være en gevaldig bjørnetjeneste. Men når vi introducerer et problem, gør vi alt, hvad vi kan, for også at præsentere en løsning eller i hvert fald en mulig løsning på problemet.
Gør Verden Stor
På det seneste har vi anvendt ordene ’Gør Verden Stor’ som en form for slagord. Og det indrammer fint vores mission. Vi vil gerne udvide børnenes horisont, underholde og pirre nysgerrigheden på verden. Vi vil også gerne klæde børnene på til både samfundsdebat og til snakken med forældrene ved spisebordet.
Vi er meget ambitiøse på børnenes vegne. Og det kræver af os, at vi gør os meget umage, når vi skal gøre komplekse ting lette at forstå. Når vi lykkes med det, så gør vi børnenes verden stor.
Gennem vores samtaler med børn, oplever vi, at børn virkelig interesserer sig for det, der foregår i nyhedsbilledet. De ved meget og danner deres egne holdninger. Det understøtter vi gerne ved at tage børnene seriøst og ved at hjælpe dem med at forstå sammenhængene i de nyheder, de præsenteres for.
Er der en voksen til stede?
Børneavisen er selvfølgelig til børn. Og der er mange børn med i den. Både blandt kilderne og i form af børnereportere, som laver interviews med de kendte stjerner, de magtfulde politikere og de kloge eksperter.
Men Børneavisen er også fyldt med voksne. Der er kilderne, og så er der os, der skriver avisen. Vores rolle er blandt andet at hjælpe læserne med at sortere i de mange informationer, som florerer på nettet. Og det er også os, der kan sætte ting på dagsordenen og stille spørgsmål til magthaverne på børnenes vegne.
Det er fantastisk at se, hvordan voksne, medievante kilder udfordres, når vi tvinger dem til at droppe fagsprog og floskler for at gøre sig forståelige overfor Niels og Ida på 9 år.
Forældre fylder også en del, når indholdet af Børneavisen skal fordøjes. Vi ved, at en del forældre læser avisen sammen med deres børn. Det gælder måske især for de yngre læsere. Og vi hører ganske ofte, hvordan artiklerne i Børneavisen udløser samtaler mellem børn og forældre, som kan give børnene yderligere nuancer på den nye viden. Og nogle gange lærer forældrene også noget undervejs.