Her i Kongsted kirke er vi Grøn kirke, og det kommer særligt til udtryk i vores mini-konfirmand-undervisning. Vores tilgang til Mini-konfirmand-undervisningen er meget kreativ. Vi er af den overbevisning, at vi lærer bedst, når vi leger. Vi er dog ikke kreative for enhver pris. Alt vi laver skal have teologisk relevans og tage udgangspunkt i en historie fra Biblen.
Vi bruger næsten udelukkende kun genbrugsmaterialer til vores mini-konfirmander. Det er ikke kun godt for økologien, men også for økonomien.
Skaberværket i fokus
Vores overordnede tema med Mini’erne er altid Skaberværket.
Vi gør ekstra meget ud af at lære mini’erne at passe på skaberværket – og det gør vi blandt andet ved at lære dem, at genbrug er guld. Vi køber kun ind af basis-varer, såsom tuscher, sakse, lim osv. Her sparer vi ikke på kvaliteten. Alt andet er genbrug. Vi samler altid gamle ugeblade (den lokale frisør og lægehuset er altid generøse), plancher, tomme toiletruller, skotøjsæsker, korkpropper, silkebånd, stofrester, perler og hvad folk og butikker ellers gerne vil af med. Når kransene fra begravelser er visne, skal graverne pille ståltråden af før de kan komme på komposten. I stedet for at smide ståltråden ud, så samler de det til os.

Tre eksempler
Hvad kan man så lave af nemme tiltag, hvor genbrug er i højsædet? Her er nogle få eksempler på lidt af det, vi laver.
Pilgrimsvandring og at tegne på sten.
Pilgrimsvandring for børn er altid et hit – og der er mange gode bøger om emnet med inspiration. Vi har dog ikke kun fokus på at bede med fødderne, men også på at samle skrald. Derudover skal ungerne også finde en pæn sten, som vi senere i undervisningen kan tegne på.
Skattevattejagt
Vi laver minikonfirmandklassikeren Skattevattejagt i en genbrugsversion. Her gemmer man vatstykker rundt omkring i kirken, hvorefter mini’erne i små hold skal samle så mange vatklumper som muligt. Når alt er fundet, skal de lime vattet op på plancher og lave får. Vi køber aldrig plancher, vi bruger bagsiden af overskydende plakater fra folketings- og kommunalvalg. Vi er i den heldige situation, at her i området er der masser af fåreavlere, så vi køber heller ikke vat til at gemme, men bruger faktisk uld. Her kan også bruges pudefyld fra gamle Ikea-puder.

Krybbespil
Juleaften beder jeg folk om at gemme deres silkebånd og korkpropper fra aftenens overflod af mad og gaver og give det til os. Når vi på et tidspunkt skal have om Jesu fødsel, så tager mini’erne selv en tom skotøjsæske med og så bygger vi de fineste krybbespil. Æsken fungerer som tableau. Søjler laves ud af køkkenruller eller sammenlimede korkpropper, hvor på æskelåget placeres som himmel. Herefter laver vi dyr og mennesker af korkpropper, som pyntes med silkebånd og stofrester. Til sidst deles en toiletrolle over, og så placerer man Jesus-barnet i sin krybbe.
Teologien skal findes i materialet
Når først man er i gang med genbrug, opdager man hurtigt, at mulighederne er legio. Genbrug udfordrer os til hele tiden at gentænke vores undervisning, for vi er begrænset af, hvad vi har på lager. Hvis vi har fået mange perler, så er det perlerne vi skal tænke ind i en teologisk sammenhæng, så mini’erne kan få Biblens ord ind under huden ved at forme det med egne hænder. På denne måde bliver genbrug ikke kun guld værd for skaberværket, men også for forkyndelsen.