Snart er en sæson med børnegudstjenester forbi, og der skal til at gøres tanker om og planlægges gudstjenester for den næste sæson.
I Sundkirken har vi de sidste tre år kørt med et gennemgående tema for børnegudstjenesterne fra august til maj. Det har været ”Biblen og kroppen” og ”Biblen og de store følelser”. I dette efterår og forår har fokus været på ”Fadervor” gennem otte gudstjenester.
Fadervor
Hver børnegudstjeneste gennem forløbet er blevet indledt med en fortælling om bøn generelt og i særdeleshed Fadervor: At Fadervor er verdens mest kendte bøn, og at den bedes af både børn og voksne ud over hele verden. Også historien bag Fadervor har jeg fortalt.
Men hvad er det egentlig, som vi beder om? Hvad betyder de ord, som vi siger? Det er blevet udfoldet i den enkelte børnegudstjeneste.
Plakat
Til gudstjenesterne har vi fået lavet en stor plakat (ca. 90×120 cm) med en tegning af et børneværelse, hvor der sidder et barn på sengen og beder. I værelset er der forskellige genstande, som knytter sig til de forskellige dele af bønnen, f.eks. stjerner på himlen, en globus, en spegepølsemad, og legetøj, der er gået i stykker.
I begyndelsen af gudstjenesten har jeg præsenteret den del af bønnen, det handlede om denne gang, og børnene skulle på plakaten finde genstanden, der passede dertil.
Plakaten er den gennemgående plakat, som vi har brugt som reklame for alle børnegudstjenesterne, men til hver enkelt gudstjeneste er bønnens konkrete genstand forstørret under et forstørrelsesglas.
Bibelfortælling og aktivitet der passer til hver enkelte del af Fadervor
Ved hver gudstjeneste fortæller jeg en historie fra biblen, der passer til dagens del af bønnen. Da det handlede om ”Helliget vorde dit navn og komme dit rige” fortalte jeg f.eks. historien om den store fest, alle er inviteret med til (Det store gæstebud, Lukasevangeliet 14,16). Og da vi bad om vores daglige brød, fortalte jeg om Gud, der mættede mange mennesker med kun to fisk og fem brød (Bespisningen af de 5000, Johannesevangeliet 6,1).
Ved hver gudstjeneste prøver jeg at inddrage børnene aktivt på forskellig vis. Da vi talte om den store fest, blev alle børn inviteret op til at sidde rundt om en hvid dug lagt på gulvet i koret. Der talte vi om, hvad der gør et sted godt, og hvordan vi kan skabe Guds rige på jord.
Da vi bad om det daglige brød, skrev jeg ned, på et billede af et stort brød, hvad børnene sagde, der var nødvendigt for, at de havde det godt – hvad det daglige brød var for dem.
En rød tråd
Et gennemgående emne for efterårets og forårets gudstjenester skaber en rød tråd gennem alle gudstjenesterne for både menighed og præst. Det er et stort arbejde at finde et tema, men når det er fundet, oplever jeg det som en stor hjælp i det daglige arbejde, at emnet for hver børnegudstjeneste er fastlagt. Det gennemgående tema kunne lade sig strække over forårets eller efterårets gudstjenester, og ikke over begge sæsoner, som vi har gjort.
Jeg har ladet mig kraftigt inspirere af en artikelserie på kristeligt-dagblad.dk, hvorfra tegningen af Morten Voigt også er taget.
Børnegudstjenesterne i Sundkirken holdes for øvrigt i samarbejde med kirkens Grønne Pigespejdere, som efter gudstjenesten inviterer på aftensmad og sjove aktiviteter med tilknytning til dagens del af bønnen.