Hvem er vi:
Vores arbejdsfællesskab er et pastorat bestående af to kirker, 3 præster og to kirke- og kulturmedarbejdere. Alle 5 har på den ene eller anden måde berøring med de to kirkers børne- og ungearbejde, der i dag består af spaghettigudstjenester, familiegudstjenester, babysalmesang, rytmik 1-3 år, familiekor for de 4-7 årige, minikonfirmander, konfirmander, FDF og KFUM spejdere.
Før mødet med Børn i kirken:
Præsterne fordelte gudstjenesterne mellem sig, og det betød, at familierne mødte en ny præst hver måned. Det var svært at få skabt en rød tråd i gudstjenesterne, da den gennemgående person ”bare” var kirke- og kulturmedarbejderen. Derudover gav det store udfordringer for kirke- og kulturmedarbejderne, da de hver måned skulle starte forfra med planlægningen af en ny gudstjeneste.
Efter mødet med Børn i kirken:
Efter de to kirke- kulturmedarbejdere og en af præsterne havde været til det første endagskursus med ”Børn i kirken” i foråret 2018, inspirerede det dem til, at alle førnævnte 5 personer skulle mødes og lave en strategi for børneaktiviteterne i kirkerne.
Det blev besluttet på strategimødet, at den ene kirke henvender sig til førskolealderen, og den anden kirke henvender sig til børn i skolealderen, når der er spaghettigudstjenester. Det giver mulighed for en mere klar kommunikation for alle.
Det vi nåede frem til var også, at en præst tog en forårs- eller efterårssæson af spaghettigudstjenester i hver kirke. Arbejdsformen er blevet sådan, at i god tid før første spaghettigudstjeneste i en sæson, mødes den præst, der har sæsonen, sammen med den kirke- og kulturmedarbejder der har samme sæson. De sætter en overskrift på hver af spaghettigudstjenesterne i den kommende sæson og får sat nogle ord på, hvad hver gudstjeneste måske kunne indeholde af aktiviteter under den overskrift de sammen har sat. Både præst og kirke- og kulturmedarbejder kan derfra gå i hver sin lejr og tænke over hvad han eller hun kan byde ind med af ideer og fortælling til den kommende sæson.
Når dagen nærmer sig for gudstjenestens afholdelse, mødes præst og kirke- og kulturmedarbejder ca. 14 dage før for at få lagt en mere detaljeret plan for gudstjenesten og få skaffet de rekvisitter der evt. mangler. De mødes igen en sidste gang dagen før gudstjenesten for at afholde en generalprøve.
Denne forberedende planlægning gør, at vi kan få skabt en rød tråd i gudstjenesterne for en sæson ad gangen. Både præstens og kirke- kulturmedarbejderens tanker og ideer, der ligger bag en gudstjeneste, kan lægges på et tidspunkt, hvor de har tid og overskud til den opgave. Der kan genbruges materialer til de forskellige gudstjenester, og menigheden får mulighed for at møde den samme præst i en hel sæson ad gangen, og der er grobund for en tættere relation mellem præst og menighed.