I øjeblikket er det nemt at finde arrangementer i kirkernes kalendere, der handler om dåb. Hjemmesider og sociale medier fortæller om mange invitationer til tumlingedåb, drop-in dåb og der bliver sendt breve ud til medlemmer, der endnu ikke har fået deres børn døbt. Og det er er der brug for. Restriktioner både i kirken og i samfundet har ført til, at der er langt færre døbte end normalt.
I 2019 som i denne henseende er før corona, var der 40633 dåb, mens der i 2020 var 33900. Og de første måneder af 2021 var der også færre dåb end normalt. Hvis folkekirken skal indhente de manglende dåb skal der døbes ca. 5000 børn hver måned fra juli og resten af 2021. Og for at nå det, skal menigheder og præster op i gear, både hvad angår kommunikation og tilbud. Der er brug for at mange sogne gør en ekstra indsats.
Restriktioner, fest og kjoler.
Restriktioner har gjort at mange dåb er blevet afholdt som dåbsgudstjenester og til stadighed bliver det. Og spørger man dåbsfamilierne, der har oplevet det, siger de, at det var en luksus at være familien alene, og at det at have større indflydelse på salmevalg og placering i kirken gjorde det til en god oplevelse. Det var nemt lige at tage et ekstra minut eller to hvis barnet græd.
For familierne var der flere ting i spil i forhold til at holde dåb i skyggen af restriktioner. Restriktionerne satte begrænsning på fejringen bagefter, og dåb er for mange en familiefest og tradition. Også familiedåbskjolen kan for nogen blive en hindring, hvis den ikke længere passer.
Hvad kan kirken gøre?
Både på Fyns stifts og Helsingørs stifts hjemmesider er der ideer til hvad der kan gøres. Der ligger skabeloner til breve, der kan sendes til medlemmer, der endnu ikke har fået deres barn døbt. Der er ideer til lokale kommunikationskampagner, der skal fortælle forældrene at dåb ikke er aldersafhængigt og at vi som kirke gerne danner rammen om dåb af alle ikke-døbte. Men også at der er et kirkeligt fællesskab der venter på at tage imod dem.
Det kan være der skal laves dåbsgudstjenester der har karakter af spaghetti-gudstjenester, så børnefamilierne føler at dåb er for dem, også selvom spædbarnstiden er omme. Det kan også være drop-in dåbsarrangementer, hvor kommunikation og program særligt målrettes børnefamilierne i sognet. Det kan være at der skal være en plads i kirken hvor dåbskjolen kan være med selvom den ikke længere passer. Og som sagt er der masser andre ideer at stjæle af på de sociale medier.
Lad os give flere muligheden for at blive en del af vores kirke.
Find viden og links på FUV´s hjemmeside.