Kirken kan tilbyde noget helt særligt. Et rum med – også bogstaveligt talt – højt til loftet, hvor tankerne kan få frit spil og hvor tiden kan stå stille og give plads til eftertanke, fordybelse og forundring – altså, hvis vi vælger det.
Hvor var børnene henne?
Da jeg var kirkesanger for snart 4 år siden i en kirke nord for København, stod jeg ofte og så ud i en næsten tom kirke og tænkte: Hvor er alle børnene henne? Hvorfor er de fraværende i dette skønne rum? Det måtte der gøres noget ved. Med hjælp fra provstimidler fik jeg mulighed for, i min stilling, at udvikle og beskrive min ide om en Børnetjeneste.
Tanken var, at invitere børn ind i kirken, ikke til et underholdningsshow, men til noget, der rammer dem lige der, hvor de er i deres egen udvikling. De skal selv være aktører og have en oplevelse, der ikke bare udvikler dem, men som også tager dem alvorligt.
Det betyder, at den før nævnte kirke nu besøges af 80 børn i et todages forløb seks gange om året, nemlig til en fordybelse i seks af kirkeårets særlige højtider. Disse er fastelavn, påske, pinse, høst, allehelgen og jul. Her mødes børnene med voksne, der sammen taler om nogle af livets store spørgsmål. Det kan fx handle om at miste, håb, tilgivelse og kærlighed – alt sammen i et kreativt fællesskab og på et didaktisk fundament.
Årets seks højtider i børnehøjde
Børnetjenesten er således et tilbud til de ældste børn i dagtilbuddene. Det kan ses som en lillesøster til Skoletjenesten. Og ligesom Skoletjenesten er Børnetjenesten et ikke-forkyndende samarbejde mellem den lokale folkekirke og de dagtilbud, der ligger i sognet.
Børnehavebørn i 5-6 årsalderen er videbegærlige, nysgerrige, undrende – den særlige periode i vores liv, hvor barnetroen lever stærkt i os, hvis vi altså får mulighed for at dyrke den. Det er dét kirken kan, hvis den vil – altså bruge tid og ressourcer på den aldersgruppe. Børn har brug for tid – tid til samtale, tid til fordybelse, tid til at gro!
Hver gang vi mødes i Børnetjenesten, følger vi en fast plan for dagen og en guideline til, hvordan aktiviteter, sange, opskrifter, fortællinger mm. kan gribes an.
Nogle af de største oplevelser vi har haft sammen med børnene, har været når vi sidder rundt om lysgloben og filosoferer over dagens fortælling. Eller når børnene kommer med på kirkegården, hvor vi har planlagt et besøg til otte forskellige grave. Her taler vi frit om døden om, hvor vi går hen når vi dør, om hvad døden er og om hvordan vi finder trøst selv i sorgen. Det kan lyde alvorligt, men fordi vi giver sorgen et sprog, kan det der er svært at tale om, blive en forløsning – en gave for livet.
Børnetjenesten skal udbredes til hele Folkekirken
I skrivende stund er Børnetjenesten i sin anden pilotprojektsperiode og bliver afprøvet aktivt fire steder i hele landet. Projektet er støttet at Ole Kirks Fond og Den Folkekirkelige udviklingsfond. Alt materiale er udarbejdet i samarbejde med Danmarks Kirkelige Mediecenter, min tidligere kollega og kirketjener Leif Hygild, Børnetjenestens pilotsogne og mig selv.
Børnetjenesten bliver evalueret af Center for Social bæredygtighed (CeSoB). Rapporten som CeSoB udarbejder, skal danne grundlag for, at Børnetjenesten kan udbredes til folkekirker i hele Danmark i efteråret 2021.

Læs mere på: www.børnetjenesten.dk
Ønsker din kirke at tilmelde sig mere info om Børnetjenesten, kan du tilmelde dig her