
En kirke for stiftets børn og deres voksne, men ikke mindst for sognekirkerne
Der findes i København et væld af steder for børn og deres voksne, hvor de kan gå på opdagelse i historie, kunst, teater, videnskab, dyr, musik og astrofysik.
De store kulturinstitutioner – museer og teatre – har de senere år skærpet deres fokus på børnefamilierne ved at afsætte betydeligt flere økonomiske- og personaleressourcer. Mange steder har man også ændret hele sin tilgang til børneformidling og blandt andet tilpasset sig børnefamiliernes rytme ved at tilbyde aktiviteter i forbindelse med skoleferier og weekender.
Men der er ikke et samlet sted, hvor børnene og deres voksne kan gå på opdagelse i de eksistentielle aspekter af verden; tro og kristendom. Børnenes Katedral skal være det sted.
Vision
Visionen med Børnenes Katedral er at skabe et anker for arbejdet med børn i kirken i Københavns Stift ved at etablere en kirke, der:
I gudstjenesteliv og øvrige arrangementer udelukkende er målrettet børn i alderen 0-12 år og deres voksne.
Støtter og supplerer stiftets sognekirker i deres lokale arbejde med børn i kirken.
Der er altså tale om en allerede eksisterende sognekirke centralt beliggende i Københavns Stift, der skal tages ud af sin nuværende brug og både have anden brug og organisering.Børnenes Katedral skal have både eksternt og internt fokus og ikke være en isoleret
funktionskirke, men aktivt samarbejde med sognekirkerne og bestræbe sig på at skabe kontinuitet mellem Børnenes katedral og sognekirkernes lokale arbejde.
Det kan i praksis ske ved at danne sig et overblik over, hvordan arbejdet med børn i kirken ser ud rundt omkring i sognene, indhente erfaringer, som andre kan drage nytte af og støtte sognene der, hvor de har udfordringer ifm. med børnefamilierne.
Børnenes Katedral er på den måde en videreførelse af projektet Børn i Kirken, der har udmøntet sig i udgivelser, undersøgelser, inspirationsmateriale, netværksdannelse på tværs af faggrupper og hvis arbejde nu videreføres af religionspædagogisk udvalg i Københavns stift.
Ideen om børnenes katedral udspringer af dette flerårige arbejde med Børn i kirken, der peger på, at der i Københavns Stift både er behov og potentiale for et sted som børnenes katedral.
Kom tæt på katedralen i denne lille film.
Kirkens liv
Kirkens gudstjenester og aktiviteter skal selvfølgelig tilrettelægges i samspil med de kræfter, der ansættes i børnenes katedral; en fuldtidsansat præst, daglig leder, musikere, kirketjener og ikke mindst frivillige børn og voksne som kommer i kirken. Det kunne inkludere:
1. Eksternt (målrettet børnefamilierne)
– Gudstjeneste hver søndag målrettet forskellige aldersgrupper.
Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at gå til børnegudstjeneste med sine børn hver uge. De fleste af Københavns kirker udbyder børnegudstjeneste månedligt eller sjældnere.
Disse gudstjenester giver mulighed for at lave et liturgisk eksperimentarium for børn, og selvom
det udgør en af de eksterne arbejdsopgaver, vil erfaringerne kunne bruges og danne grundlag for de interne opgaver, idet sognene kan drage nytte af dem.
– Aktiviteter i skoleferien
– Kreative værksteder
– Filosofi for børn (7-10 år)
– Sorggruppe for børn
– Skilsmissegrupper for børn
– Kristendom for børnenes voksne
– Bedsteforældredage
– Åbne foredrag for forældre, der er i tvivl om, hvad dåb er og om deres barn skal døbes.
2. Internt (målrettet folkekirkens ansatte)
Børnenes katedral påtænkes at udbyde, initiere og lægge hus til:
– Kurser
– Workshops
– Erfa-grupper for sognenes ansatte og menighedsrådsmedlemmer
– Temadage for sognekirkernes ansatte og menighedsrådDerudover skal det være et sted, hvor der skabes grundlag for faglig sparring omkring arbejdet med børn i kirken. Og som sognekirkerne kan trække på, hvis de har brug for hjælp til at udvikle deres børneaktiviteter og bygge et børneliv op i deres kirke.
Derudover skal det være et sted, hvor der skabes grundlag for faglig sparring omkring arbejdet med børn i kirken. Og som sognekirkerne kan trække på, hvis de har brug for hjælp til at udvikle deres børneaktiviteter og bygge et børneliv op i deres kirke.
Vil du vide mere om Børnenes katedral?
Kontakt proceskoordinator Anne Møen
anmo@km.dk
Læs mere om Børnenes katedral i sognepræst Signe Danielsens blogindlæg her