I arbejdet med børn i kirken er det afgørende at møde børnene lige midt i dét, de selv er optagede af – ellers finder der ikke rigtig noget møde sted.
På barnets forskellige alders og udviklingstrin vil der være nogle forskellige eksistentielle grundkonflikter eller temaer, de er optagede af at gøre sig erfaringer med. Disse eksistentielle grundtemaer kan det være gavnligt at være opmærksom på i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdet med de forskellige aldersgrupper.
Herunder følger en kort beskrivelse af, hvilke grundtemaer, der er på færde hos børnene på forskellige alderstrin. Du kan læse mere her på hjemmesiden under hver aldersgruppe, hvor du finder fanebladet ’Barnets udvikling’ og ’Teologisk progression’.
0-3 år:
Grundkonflikt: nærhed-afstand.
Den største trussel for børn i denne alder er angsten for at blive forladt.
Barnet kommer til verden med et grundlæggende behov for tilknytning og et grundlæggende behov for udforskning. Det er to behov, der går i hver sin retning, men som alligevel hænger tæt sammen. Trygheden til at bevæge sig væk stammer fra visheden om, at det altid er muligt at komme tilbage i sikker havn igen.
Så når man fx leger borte tit-lege med denne aldersgruppe, er det derfor ikke kun en leg men en måde at lære at omgås et grundlæggende eksistensvilkår på; at vi hører sammen, at vi kan komme væk fra hinanden og forenes igen.
Læs mere om 0-3 årige her.
3-6 år:
Grundkonflikt: krop-kropsskade.
Barnet bliver bevidst om, at det selv kan komme til skade, og at andre kan. Det går op for barnet, at det ikke er så almægtigt, som det havde troet. Der findes fare og ondskab i verden – det onde bekæmpes i legen blandt andet via magisk tænkning.
Barnet er optaget af kærlighed og had, godt og ondt, rigtigt og forkert.
Det udforsker verden – blandt andet egne evner og gældende regler. Det danner konstant hypoteser om verden og afprøver disse. Gennem rollelege afprøver barnet desuden forskellige situationer.
6-9 år:
Grundkonflikt: kontrol-kaos
Største trussel: Frygten for ikke at kunne klare sig selv
Barnet bruger energi på at finde sin plads i fællesskabet og får samtidig en øget fornemmelse af egen identitet og er i fuld gang med at udvikle selvbillede og selvforståelse. Det begynder at kunne forholde sig mere kritisk til sin omverden – og til sig selv. Det kan også komme med løsningsforslag, hvis der opstår modsætninger eller konflikter med andre børn.
Barnet leger meget gerne regellege, både hvor det handler om at følge fastsatte regler – men også hvor det handler om selv at finde på reglerne.
Barnet udvikler i højere grad moral og empati og får en fornemmelse af normer og kultur. Det er optaget af at samarbejde med andre.
9-12 år:
Grundkonflikt: autonomi-afhængighed
De 10-13 årige begynder at opdage, at livet er mere kompliceret og vanskeligere, end de hidtil har kunnet forestille sig. Den ene dag er de fulde af selvtillid og den næste små og fortabte.
Barnet bliver mere selvstændigt men har stadig stor brug for omsorg og opmuntring. Det kan være overraskende både for barnet og dets omgivelser, hvor sårbart det kan være ind imellem.
De tætte bånd til forældrene begynder at blive løsnet, og barnet orienterer sig mere mod kammeraterne. Barnet inddrager nu i højere grad forholdet til andre i selvbeskrivelsen. Det forstår i højere grad og tager mere hensyn til andres hensigter og standpunkter.