I kirken har vi masser af sprog for at tale om døden. Alle helgens tiden er en fin anledning til at tematisere døden og det kristne opstandelseshåb – også med børn. I det følgende vil jeg give nogle forskellige bud på børnesalmer, der kan fungere i en børnegudstjeneste om alle helgen. Alle salmerne er hentet fra salmer.dk
How to?
Mange børn tænker meget konkret om døden og har mange spørgsmål, der går på det helt praktiske: Hvordan foregår en begravelse? Hvorfor er der så mange blomster? Er der mange, der græder til en begravelse? Derfor er det oplagt at lave en lille begravelse, hvor man begraver en bamse eller en død fugl og forklarer grundigt om de enkelte elementer. Man kan evt. invitere børnene til at dele deres erfaringer og oplevelser af at have begravet kæledyr eller bedsteforældre – alt sammen i en iagttagende og konstaterende tilgang uden påtvungne følelser.
Hvis man begraver en fugl, er det nærliggende at benytte salmen ”Ikke en spurv” af Britt Hallqvist og tage springet til den større snak om, at Gud er der, og ser os i både liv og død. Salmen er meget kort, men kan med fordel gentages.
Paradisbilleder
Hvis man har mod på at gå skridtet videre og tale med børnene om, hvad der venter på den anden side af døden, kan man lade sig inspirere af Holger Lissners salme ”Her må alle blomster dø”. Salmen har seks vers, hvoraf de første tre omhandler denne verdens død, krig og mørke, der modsvares af de sidste tre vers, der taler om den kommende verdens liv, fred og lys. Omkvædet ”Stille, vent kun, alt bli’r nyt, i himlen og på jorden” kan man forholdsvist hurtigt synge med på og er ret effektfuldt.
Salme for børn i sorg
Nogle børn har døden helt tæt på og vil have svært ved følelsesmæssigt at kunne være i en meget ligefrem samtale om død og begravelse. Børn og sorg er et kapitel helt for sig, og der findes ikke mange salmer til denne målgruppe. Jeg vil pege på salmen: ”Jeg så en due lande” af Iben Krogsdal. Salmen er en lille håbsfortælling om en due, der sætter sig på et vissent træ, der herefter springer ud – duen associeres til de mange fugle, man kan se på en kirkegård, og det er som om duen har et budskab med. Salmen giver ingen entydige kristne svar, men kan måske fungere som et poetisk rum – et lille lys – som barnet i sorg kan længes efter.
Kernevers fra Den Danske Salmebog
Endelig vil jeg gerne pege på 3 enkeltvers fra Den Danske Salmebog, som ville kunne bruges i denne sammenhæng.
”Kærligheden, hjertegløden” (DDS 192 v.3) om kærlighedens magt over døden og Jesus, der går i døden for sine elskede mennesker.
”Tak for den lysende dag, der er gået” (DDS 787 v.2) om taknemmelighed og at lyse fred over det, som vi ikke fik nået.
”Som forårssolen morgenrød” (DDS 234 v.1) om Kristi opstandelse fra de døde efter vinteren.