Bønnen
’Fadervor’ er den bøn de fleste af os kender og i et eller andet omfang kan huske, når vi ved lejlighed bruger den. Den er også god. Den er ikke så lang, den er præcis i sin formulering, dyb og indholdsrig med et forståeligt sprog, og så har den en god indbygget rytme – ligesom remsen eller rimet har det. Det sidste – rimet – er blevet mit afsæt i arbejdet med at skrive nye bønner for børn i aldersgrupperne 0-3 år, 3-6 år og 6-9 år.
Rimet føles som et oplagt valg, fordi det helt enkelt appellerer til børn og gør ord og sætninger nemmere at huske. Det har en indbygget rytme så det også er sjovt at sige højt, og så stiller det samtidig nogle fantasifulde krav til sproget og indholdet. Ligesom i Fadervor er det bedst hvis et rim ikke er alt for langt, har et præcist budskab, en almen relevans og et læsevenligt – når det er et rim til børn – legende billedsprog.
Ét er formen, noget andet er indholdet. Målet for bønnerne har været at tage udgangspunkt i det genkendelige og hverdagsnære indenfor de fire tematikker Jul (Marias barn), Påske, Godt og Ondt & Tro. Jeg har talt med en gruppe børn på forskellige alderstrin om de fire emner og forsøgt at finde eksempler fra deres egen hverdag, for på den måde at gøre bønnerne brugbare, vedkommende og ikke mindst forståelige.
Rim for de allermindste
Og hvordan gør man sig så forståelig overfor de allermindste? De har endnu ikke noget sprog, så for dem handler det i stedet om det fysiske nærvær – det at sidde tæt sammen med en voksen og lytte og mærke til ord og rytmer og lyde. Netop fordi barnet endnu ikke er i stand til at sige og forstå en bøn, henvender bønnerne sig derfor indholdsmæssigt mere til den voksne der kan bede en bøn på egne og barnets vegne. Det opleves fx stærkt som forældre at bede en bøn for sine børn, ligesom det opleves stærkt at en præst eller anden formidler beder en bøn for det lille barn.
Rim for de lidt større
Børn i aldersgruppen fra 3 til 6 år kan fokusere lidt længere tid ad gangen og er i stand til at følge en instruktion. De er optagede af fælleskabet med både voksne og børn, og det at deltage aktivt i noget sammen synes de er sjovt. De er nysgerrige og lærevillige, hvorfor det er oplagt at skabe en interaktiv situation med dem i kirkelig sammenhæng. Mange af bønnerne til denne aldersgruppe er derfor bygget op som en vekselbøn mellem præst/formidler og børnene. De skal klappe rytmer, tælle og puste og altså selv være en levende og aktiv del af bønnen.
Rim for de store
De 6-9-årige børn har mange spørgsmål, er nysgerrige og begynder så småt at have forståelse for en større kompleksitet. I arbejdet med at skrive disse bønner deltog en gruppe børn, og det de var mest optagede af var venskaber, mor & far, familie, at blive bange og at blive uvenner. Det tager bønnerne derfor alvorligt ligesom de forholder sig en smule mere abstrakt til emnerne ved brug af fx talemåder. Der er især lagt vægt på hverdagen og de udfordringer børnene har i disse bønner, da det er nu at de lidt større ’problematikker’ begynder at indfinde sig.
Med ’Fadervor’ som ur-skabelon og rimet som ramme er der lagt op til at afprøve bønnen i en ny form som forhåbentlig kan give gode stunder sammen både i og udenfor kirkens rum.